Ons gasverbruik daalde enorm
Ivo en Agnes de Block wonen samen met hun vier kinderen, hond, poes, konijn en cavia’s in een...
Lees dit verhaalBekijk de plannen van de gemeente Castricum richting een aardgasvrije gemeente.
De gemeente Castricum heeft de ambitie gesteld om voor 2040 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Castricum wil daarom het gebruik van duurzame energie stimuleren. Dit willen ze bereiken door samen te werken met inwoners, ondernemers en organisaties.
Op de gemeentelijke website staat allerlei informatie over duurzaam wonen en leven in Castricum.
Duurzaam Bouwloket helpt bewoners van A tot Z verder met gratis en onafhankelijk advies over energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij wonen. Je kan hier terecht met al je vragen over energiebesparende maatregelen, subsidies en financieringsregelingen, lokale acties/initiatieven en betrouwbare uitvoerende bedrijven.
Ga naar duurzaambouwloket.nlIvo en Agnes de Block wonen samen met hun vier kinderen, hond, poes, konijn en cavia’s in een...
Lees dit verhaalDaar zijn verschillende redenen voor. We gebruiken met zijn allen veel aardgas. Aardgas zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot. In Nederland moeten we in 10 jaar tijd 49% CO2 verminderen. Aardgasvrij wonen en werken draagt daaraan bij. Bovendien raakt aardgas een keer op. Dat betekent dat er meer aardgas nodig is uit andere landen, bijvoorbeeld Rusland. Dat kost dan meer om dat naar Nederland te brengen. Daarnaast neemt de aardgasprijs jaarlijks toe door verhoging van de CO2-belasting. In de overstap naar nieuwe manieren van verwarmen, kijken we vooral naar hernieuwbare energiebronnen.
Stap voor stap worden gemeenten aardgasvrij. Nieuwbouwwoningen worden gebouwd zonder gasaansluiting. Maar ook bestaande woningen stappen op een gegeven moment over op andere (hernieuwbare) energiebronnen. De gemeenten kijken per gebied naar de beste optie voor de overstap naar duurzame energie. Dit gebeurt in samenwerking met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen. Het is belangrijk om gebiedsgericht te werk te gaan. Iedere omgeving is anders en heeft daarom een andere aanpak nodig. Gemeenten hebben en nemen de tijd om dit zorgvuldig te doen. Zij hebben tot eind 2021 om de Transitievisie Warmte op te stellen, waarin wordt aangegeven welke gebieden als eerste van het aardgas af gaan. Bekijk de gemeentelijke pagina om te zien of de Transitievisie Warmte in jouw gemeente al in vastgesteld.
Dat kunnen we niet precies vertellen. Op dit moment werken gemeenten aan een warmteplan, de zogenaamde Transitievisie Warmte. Dit is een stappenplan waarin aangegeven staat hoe en wanneer welke wijk of buurt van het aardgas af gaat. Gemeenten hebben tot eind 2021 de tijd om de Transitievisie Warmte op te stellen en vast te stellen. Bij sommige gemeenten in het document al klaar. Bekijk de gemeentelijke pagina om te zien of de Transitievisie Warmte in jouw gemeente al in vastgesteld.
Als huurder ben je in eerste instantie afhankelijk van de verhuurder. Als er concrete plannen zijn in de buurt/wijk neemt de verhuurder daarover contact met je op. Je hoeft als huurder zelf nog niets te doen. Natuurlijk kan je wel aan gaan met de kleine maatregelen. Hiermee bespaar je op energie en dit voel je in je portemonnee. Bekijk de kleine maatregelen in het stappenplan op site van het Duurzaam Bouwloket.
Woonwijken en stadscentra zijn boven de grond en onder de grond dichtbebouwd. Er liggen enorm veel kabels en leidingen (zoals riolering) onder de grond. Oud en nieuw. Want tot op heden worden oude onbruikbare leidingen en kabels nauwelijks opgeruimd. Daardoor is het lastig.
Er zijn verschillende duurzame alternatieven om mee te koken en te verwarmen. Het beste alternatief verschilt per gebied en per woning. In Noord-Holland zijn verschillende warmtebronnen beschikbaar die collectief ingezet kunnen worden. Dat betekent dat dit bronnen zijn die door een warmtenet kunnen. Denk bijvoorbeeld aan geothermie (aardwarmte), aquathermie (bijvoorbeeld warmte uit oppervlaktewater) en riothermie (warmte uit rioolwaterzuivering). Gemeenten doen onderzoek naar de mogelijkheden om alternatieve warmtebronnen in te zetten in bepaalde gebieden. Er zullen ook gebieden zijn waar een collectief warmtenet niet haalbaar en betaalbaar is. Daar kan gekozen worden voor all-electric oplossingen. Dit zijn allemaal onderdelen die terugkomen in de Transitievisie Warmte.
Je hoeft nu nog niets te doen. Houd er wel rekening mee dat alle woningen in Noord-Holland in 2050 aardgasvrij moet zijn. Jouw woning dus ook. Slim voorsorteren op aardgasvrij wonen, daar kan je nu al mee beginnen. Ga aan de slag met de stappen uit de checklist hierboven of bekijk wat jij kunt doen op de site van het Duurzaam Bouwloket.
Je kan jouw woning voorbereiden op aardgasvrij wonen. Of misschien kan je zelf al aan de slag gaan Ga aan de slag met de stappen uit de checklist of bekijk wat jij kunt doen op de site van het Duurzaam Bouwloket.
Als jouw cv-ketel aan vervanging toe is, dan is dat een goed moment om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Je bent dan gelijk voorbereid op de toekomst. Als je de keuze naar een duurzaam alternatief nog niet kunt maken, dan kun je ervoor kiezen om tijdelijk een cv-ketel te leasen. Twijfel je, het Duurzaam Bouwloket kan je hierbij helpen.
Dit hangt af van jouw type woning en jouw wensen. Soms zijn er grote renovaties nodig, maar dat is niet overal noodzakelijk. Wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket.
Een goed geïsoleerde woning die klaar is voor de toekomst is waardevast. Het isoleren zorgt voor een comfortabele woning met een lager energieverbruik en een lagere energierekening. Dit komt ten goede aan de waarde van de woning. Denk aan een waardestijging van ongeveer 5%. Woningen met ook zonnepanelen kennen een hogere waardestijging.
Het gasfornuis wordt vervangen door elektrisch koken. Koken op inductie is het meest gekozen alternatief. Dit lijkt het meest op het koken met aardgas.
Als je er zeker van wilt zijn dat je jouw fornuis nog lang kunt gebruiken is het verstandig om een elektrisch- óf inductiefornuis te kopen.
Je kunt jouw gasfornuis voorlopig blijven gebruiken. Je kunt wachten op een natuurlijk moment om van het aardgas af te gaan en over te stappen op inductie.
Dit is afhankelijk van hoe je woont, waarvoor je gas gebruikt en de maatregelen waarvoor je kiest. Als er een grote renovatie nodig is, zijn er waarschijnlijk meer investeringen nodig. Tegenover deze investeringen staan vaak weer besparingen, zoals bij het isoleren van jouw woning. Door goed te isoleren kun je energie besparen en dus kosten. Bovendien kun je zelf energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen.
De woningeigenaar betaalt. Wanneer je een huurder bent moet het aardgasvrij maken van de woning in overleg met de verhuurder. We begrijpen dat de veranderingen aan de woning (financiële) gevolgen hebben voor de woningeigenaren. Daarom zijn gemeenten continu met het Rijk in overleg over financiële regelingen. Kijk op de site van Duurzaam Bouwloket voor de actuele subsidie- en financieringsregelingen.
Er zijn verschillende energieleningen beschikbaar. Je kan de investering op verschillende manieren financieren. Bijvoorbeeld via het duurzaamheidsfonds, de energielening van de gemeente, het nationale energiefonds of met een lening van de bank. Daarnaast kan je in sommige gevallen gebruik maken van een gemeentelijke of landelijke subsidieregeling. Kijk op de site van Duurzaam Bouwloket voor de actuele subsidie- en financieringsregelingen.
Als je overstapt van gas naar stadsverwarming blijven de kosten ongeveer gelijk en hoef je ook niet te investeren in energiebesparende maatregelen. Als je wel investeert in energiebesparende maatregelen zoals isolatie, een zonneboiler of zonnepanelen gaan de maandlasten voor energie naar beneden. Hetzelfde geldt voor wanneer je kiest voor een warmtepomp.
Volgens de huidige wetgeving mogen gasleidingen die overbodig zijn niet in de grond blijven liggen. Deze moeten verwijderd worden.
Ja, in de meeste gevallen wel. We willen overlast voor bewoners beperken door zoveel mogelijk werkzaamheden in de openbare ruimte te combineren. Als de straat maar een keer opengebroken hoeft te worden, scheelt dat ook in de kosten.
Liander zorgt voor beheer en onderhoud van de gasleidingen die nog in gebruik zijn. Zodra de gasinfrastructuur van Liander overbodig is, wordt deze verwijderd.
Het verwijderen van een gasleiding bedroeg € 722,-. Vanaf maandag 1 maart 2021 betaal je niet meer voor het verwijderen van de gasaansluiting. Om koplopers van de energietransitie tegemoet te komen, heeft het kabinet mogelijk gemaakt dat deze kosten worden vergoed. Dit is een tijdelijke oplossing in opmaat naar een permanente oplossing in de Energiewet. Een aanvraag voor het verwijderen van de gasaansluiting kan eenvoudig via www.mijnaansluiting.nl.
Als je geen gasaansluiting meer heeft, hoef je geen vastrecht en gebruikskosten meer te betalen voor jouw gasaansluiting.
Nee, sinds 1 juli 2018 worden er geen omgevingsvergunningen meer afgegeven voor woningen met een gasleiding. Woningen waar voor die tijd een omgevingsvergunning voor is aangevraagd, mogen nog wel voorzien worden van een gasaansluiting.